Groepsleerkrachten

Dag, wat fijn dat je een kijkje komt nemen op onze site! We informeren je graag over de mogelijkheden rondom Humanistisch Vormingsonderwijs (HVO). Onze stichting is verantwoordelijk voor de uitvoering en dagelijkse praktijk van HVO op openbare basisscholen.
Kinderen stellen vragen waar je niet meteen een antwoord op hebt maar die wel belangrijk zijn en je best aan de orde zou willen brengen in de klas. Bijvoorbeeld: “Waarom is er oorlog?” “Geloof jij in God?” “Waarom gaat mijn oma dood?” “Waarom heeft de een veel geld en de ander niet?” “Waarom pesten ze mij?”
Niet alledaagse vragen en ze raken thema’s zoals liefde, dood, identiteit, natuur, geloof, goed en kwaad, mooi en lelijk. We noemen ze ook wel levensvragen; je hebt er niet zo één, twee, drie een antwoord op. Levensvragen gaan over wat je écht belangrijke waarden in het leven vindt.
De HVO-les kan kinderen hierbij helpen, we onderzoeken levensvragen op een interactieve, speelse en creatieve manier. Deze wekelijkse les van 45 minuten is een vrijplaats waar alles gedeeld mag worden zonder dat er geoordeeld wordt. De onderwerpen van de lessen sluiten aan op de beleving van de kinderen.
"Ik kan niemand iets leren, ik kan ze alleen helpen nadenken" (Socrates)
De vakdocent HVO is zelf verantwoordelijk voor de lessen en onderwerpen en brengt je op de hoogte van wat er in de lessen gebeurt. Ook is het voor de vakdocent handig om te weten wat er speelt in de groep, wensen over de les kunnen altijd besproken worden. HVO baseert zich op humanistische uitgangspunten en mensbeelden en is godsdienstig neutraal.
We kunnen er heel veel over schrijven maar misschien is het ook wel fijn te ervaren hoe zo’n les er dan uit ziet. Je kan via je directie of MR een proefles aanvragen. Op onze site staan ook een paar verhalen uit de klas, lees ze gerust!
> Een les over mens en de natuur
> Weet je zeker hoe oud je bent?
HVO in jouw klas?
Weten de ouders van de kinderen in jouw klas over het recht op HVO? Je kan ze informeren via deze folder. Maak het ook bespreekbaar met de MR en directie. Zij kunnen een aanvraag doen bij de stichting Vormingsonderwijs. Je mag ons ook altijd bellen voor meer informatie: 030-76 04 812.