Werken als vakdocent HVO?

Wat maakt het werk van een vakdocent bij HVO Primair zo bijzonder? Waarom zou je bij HVO gaan werken? En kan iedereen aan de slag? Goede vragen, die niet iedereen kan beantwoorden. Daarom hebben wij de vragen gesteld aan Steef de Ruijter, sinds dit jaar HVO-vakdocent en ongelooflijk enthousiast. 


HVO kwam zo’n anderhalf jaar geleden op het pad van Steef. Tijdens haar (andere) werk als gastdocent mocht ze een gastcollege over de plastic soep geven, tijdens een HVO-les. Ze raakte aan de praat met de vakdocent en de keuze om zich aan te melden voor het opleidingstraject was snel gemaakt. 

Hoe lang werk je al bij HVO en hoe bevalt het?

“Anderhalf jaar geleden ben ik de opleiding gaan volgen. Stage werd door corona wat uitgesteld en sinds januari ben ik zelfstandig aan het werk. Het is ideaal, omdat er vele verschillende mogelijkheden zijn om de baan in te vullen. Ik kan het bijvoorbeeld heel goed combineren met m’n ZZP-baan. Dinsdag en woensdag geef ik HVO-les. De andere dagen ben ik beschikbaar voor andere opdrachten, zoals gastlessen over de plastic soep en het maken van een mini-verschil.”

Hoe ziet een werkdag of werkweek eruit?

“Ik ben meestal een ochtend of middag aan het werk. En in die tijd heb je verschillende groepen. Iedere week heb je wel dezelfde groep. Op dinsdag geef ik les op een school in Velserbroek aan kinderen uit de groepen 6 en 7. Grote groepen worden vaak in tweeën gesplitst en dat vind ik zelf wel fijn voor wat meer persoonlijk contact.

Ik bereid mijn lessen altijd goed voor, maar het gebeurt regelmatig dat de kinderen zelf een leuk idee hebben. Bijvoorbeeld als iemand heel verliefd is of juist heel verdrietig. Dan probeer ik met dat thema aan de slag te gaan. En dat is ook een van de leuke dingen. De kinderen kunnen zelf meedenken en veel bepalen, waardoor het altijd weer anders kan lopen dan verwacht.”
 

En hoe pak je dat dan aan? Dat kan toch best lastig zijn?

“Doordat ik lessen met verschillende thema’s al heb voorbereid, kan ik makkelijk met een bepaald thema aan de slag gaan. Zo hebben we afgelopen week het museumspel gedaan. Een van de leerlingen stelde dat zelf voor: ‘Juf, kunnen we het museumspel doen, maar dan met gevoelens?’ Daar had ik zelf nog niet aan gedacht en dan denk ik: wow, wat een goed idee. Dat vind ik erg leuk.”

Is er dan niet een bepaald curriculum of lessen die je sowieso moet geven?

“Natuurlijk zijn er wel een aantal onderwerpen die vaak aan bod komen, zoals bijvoorbeeld gevoelens, vooroordelen en kinderrechten, maar je bepaalt zelf als docent welk onderwerp je doet en wanneer. En onderling met HVO-docenten kun je veel ervaringen uitwisselen, want je bent onderdeel van een regiogroep. Je komt regelmatig bij elkaar, dus daar kun je echt uitgebreid van gedachten wisselen en lessen met elkaar delen.”
 

Is HVO-vakdocent voor iedereen? Kan/moet iedereen met lesbevoegdheid en interesse in humanisme de stap maken? 

“Diep van binnen denk ik dat het in iedereen wel zit. Die levensvragen, zoals wie ben ik, wat gebeurt er als je dood bent, waar geloof je in? Zijn dat geen vragen die in ons allemaal leven? Dus ik denk zeker dat het voor veel mensen een mooi beroep kan zijn. En om dat samen met de kinderen te ontdekken, is niet alleen superleuk, maar je ontdekt zelf ook nog eens een hele hoop! O ja, trouwens ook wel leuk, omdat humanistisch vormingsonderwijs voor veel kinderen nogal ingewikkeld klinkt, zegt mijn collega vaak: HVO staat gewoon voor Heel Veel Ontdekken!”

Heb je nog een laatste oproep voor nieuwe collega’s? Waarom moeten meer mensen HVO-vakdocent worden?

“Het is een heel mooi beroep. Je ontdekt meer over jezelf, elkaar en de wereld. Naar mijn idee het belangrijkste wat er is. De slogan vind ik heel mooi: HVO is laten zien wat je denkt, wilt en voelt en luisteren naar wat een ander bedoelt. En als we dat allemaal doen, dan wordt de wereld vanzelf een stuk mooier.”

Ben jij na het lezen van dit artikel benieuwd of HVO-vakdocent ook iets voor jou is? Neem dan contact op met Laura Plomp via hvoprimair@hvo.nl.
Weet je al zeker dat dit dé baan voor jou is? Stuur dan direct je motivatiebrief met CV naar HVO Primair. Dan neemt Laura vervolgens zo spoedig mogelijk contact met je op voor een telefonisch intakegesprek.