Het zit er weer op

De zomervakantie zit er weer op! Basisscholen zijn weer gestart en de HVO docenten in het land starten ook weer op en maken kennis met oude en nieuwe HVO-groepen. Persoonlijk ben ik benieuwd waar we het dit jaar met de kinderen over gaan hebben en wat hun inbreng zal zijn…

Vanmorgen heb ik zelf een lessenserie besproken met mijn collega Jos over de startlessen van dit jaar, te beginnen bij groepsdynamica. We starten het schooljaar met het thema Indianen. Hier koppelen we bij de start van de lessen ‘hoe leven indianen samen?’ wat zijn stamgroepen en welke afspraken hebben ze om tot een prettige samenwerking te komen? Het onderzoeken waard. 
We bespreken het fenomeen ‘talking stick’ en gaan er met de kinderen een maken. We oefenen hiermee in de groep de dialoog en onderzoeken hoe en of het werkt. Rond de herfst zullen we het hebben over het gebruik van de ‘vredespijp’ en onderzoeken wat een vredespijp inhoud en koppelen dit aan de westerse (humanistische) waarden en manieren van vrede en vrijheid. Voor zover onze plannen.

Hierbij wens ik iedereen een fijne start en veel mooie waardevolle momenten met de kinderen.

Evelien
(HVO docent regio Zuid-Holland)